To je bio moj način da pobegnem od sebe: Analiziramo Agasijeve izjave zbog kojih je jasno kako će tačno pomoći Novaku

 
 ≫ 
  • 8

Osmostruki gren slem šampion imao je turbulentnu karijeru, a izgleda da njegov pristup obećava kada je u pitanju početak saradnje sa našim najboljim teniserom

Sada kada je i zvanično da Novak Đoković ima novog trenera, makar na predstojećem Rolan Garosu, diskutuje se o tome šta će to uraditi Andre Agasi u saradnji sa našim najboljim teniserom da bi mu vratio onu sigurnost sa kojom nijedan protivnik nije znao da izađe na kraj.

Od kako je osvojio i taj poslednji gren slem u Parizu koji mu je falio, srpski teniser je doživeo pad ne samo na ATP listi. Nema potrebe da se ponavljamo - stvari su pod hitno morale da se menjaju.

>>> Pre dogovora sa Agasijem, Novak je pregovarao sa ove tri teniske veličine: Koga biste vi izabrali?

Izazovi pred njim nisu bili samo oni na terenu. Kroz nekoliko meseci će Đoković po drugi put postati otac, povrede, privatni problemi, nedavni rastanak sa dugogodišnjim članovima tima, tu je i novi sponzor...

Na vratima je i taj Rolan Garos, gde Srbin stiže kao branilac titule, a prvi saborac biće mu osmostruki gren slem šampion.

- Dosta stvari je uticalo i privuklo me da sarađujem sa Agasijem. Izuzetno ga poštujem kao igrača i osobu. Igru razume neverovatno dobro. S druge strane, neguje porodične vrednosti, i filantrop je. Može da doprinese mom životu na terenu i van njega - uveravao je Đoković posle poraza u Rimu od Saše Zvereva.

Tu je Novak faktički u pravu. Agasi je jedna od retkih legendi koja je posle eliminacije na Australijan openu govorila sa dozom razumevanja za Novaka. Već godinama je posvećen dobrotvornom radu, sa fokusom na pomoć deci u rizičnim grupama. U dugom je braku sa čuvenom Štefi Graf, sa kojom ima dvoje dece.

>>> Teniska britanska legenda objasnila zašto je Agasi idealan za Novaka!

Slikovito je bivša prva teniserka sveta Trejsi Ostin opisala: Izgleda kao da Novaku treba "lajfkouč", neko ko je već bio u njegovoj situaciji.

Agasija i Đokovića smatraju najboljim reternerima svih vremena, a stilovi igre im se u mnogim segmentima poklapaju. Amerikanac je bio i dosta emotivan na terenu, a pamti se i da je zbog privatnih problema i povrede zgloba, za četiri godine, pao na 141. mesto na listi (1997. godine). Međutim, dok je javnost govorila da je gotov, do 1999. se vratio na pobednički put sa pet gren slemova i ponovo bio prvi na svetu.

Tek u svojoj autobiografiji je priznao da je te 1997. patio od gubitka samopouzdanja jer mu je karijera stagnirala, i da je čak konzumirao drogu kristal met, iako je prvo slagao da je to bilo slučajno kada je uzeo piće svog prijatelja.

Foto: Guliver/Clive Brunskill / Staff Foto: Guliver/Clive Brunskill / Staff

Karijeru je završio 2006. godine, i Novak mu je prvi "klijent" kao trener.

- Nažalost, život je najveći učitelj. Može da nas ogoli i ponizi u momentima kada tražimo nešto dublje ili vrednije. Bio sam neko ko se brinuo mnogo više nego što je pokazivao, ali to je bila moja odbrana. To je bio moj način da sakrijem sebe, i to od sebe, i morao sam to da prihvatim kroz dug i bolan proces - rekao je Agasi u januaru ove godine kada su ga pitali da prokomentariše ispade kontroverznog mladog i talentovanog tenisera, Nika Kirjosa.

I iako je ovde Agasi govorio o Australijancu, možda upravo kroz ove rečenice vidimo zašto se Novak opredelio za njega:

- Nikada ne znate kroz šta je neka osoba prošla. Da li je on ikada imao nekoga ko ga razume? Da li je ikada osetio da je dovoljno vredan? Kakva je njegova borba, i kako se on zaista oseća? Da li je neko uradio još nešto osim što je lajao na njega i govorio kakav treba da bude? Ovako sa distance, iskreno, mogu da kažem da Kirjos neće da vas poštuje ako vi ne poštujete njega ili zato što on ne poštuje sebe.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Dakle, iskustvo koje je Agasi imao očigledno je ostavilo velike posledice na njega kao ličnost, a to bi moralo da posluži Đokoviću.

Analitičar "ESPN"-a na pitanje zašto je Amerikanac prihvatio posao objasnio rečju: saosećanje.

"To što je pritrčao na Đokovićev poziv u pomoć potpuno liči na njega. To bi Agasiju dalo i privremeno, ali prikladno jedinstveno mesto u igri. (...)  Agasi je do zvezda stigao svojim šarmom i sposobnošću da privuče pažnju javnosti. Đoković je probao sličnim putem, ali je naleteo na prepreku manjka entuzijazma. Ali branilac titule na Rolan Garosu se više brine o svojoj igri. U poslednjih šest godina, četiri puta je završavao godinu na prvom mestu. Ako je u pitanju manjak motivacije, a sva je prilika da je tako, najbolje bi bilo da to saseče čim pre. I to je deo u kom Agasi najviše može da pomogne", zaključio je autor članka.

Daljinac baner

(B.M.)

Video: Žena plače posle stravičnog pada košarkaša Cedevita Olimpije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Микица

    23. maj 2017 | 15:08

    Какав год резултат постигао ти си понос Србије

  • 3seta

    23. maj 2017 | 15:53

    Nek vam Gospod pomogne u vašoj saradnji!

  • Doktor

    23. maj 2017 | 15:40

    Dve legende,dva cara.Biće tu još dosta dobrih igara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA