Čuveni Japanac sprema veliku priču o Đokoviću i poručuje: Nišikori zna Novakovu ranjivost i to može da bude presudno!

 
  • 7

Čuveni japanski sportski novinar sa velikom posvećenošću prati karijeru Keija Nišikorija, ali i Novaka Đokovića

Subotnje polufinale završnog Mastersa ATP sezone je, po mnogo čemu, nikada važnije za njegove učesnike. Za Nišikorija i Raonića – ono nosi ostvarenje najboljeg plasmana u njihovoj karijeri i poboljšanje finansijskog salda u ovom delu godine – takođe bez presedana.

Za Novaka i Endija je to pitanje teniskog primata – karijerne i istorijske važnosti – jer je Marej prvi igrač sa one strane Lamanša koji je dosegao ultimativne teniske visine i želi to da potvrdi i osigura u svom dvorištu, na najimpozantinjem turniru najboljih osam igrača sveta od kada je ustanovljen 1970. godine, u susret izazovnom početku naredne sezone u Australiji.

>>>Telegraf u Londonu! Đoković srpski Džedaj: Ne verujem u moć “mračne strane” (FOTO)

SPECIJALNO ZA TELEGRAF IZ LONDONA: VUK BRAJOVIĆ

Foto: Tanjug/Ap Foto: Tanjug/Ap

Novak, sa druge strane, žarko želi da pred njemu ne baš naročito naklonjenom publikom i sumnjičavom svetskom teniskom javnošću povratkom na prvo mesto ATP tabele pokaže da je kadar da se u sledećoj sezoni još više približi ostvarenju njegovog karijernog cilja kao najtrofejnijeg Grend Slem igrača u istoriji ovog sporta. Cilj je da opet uspostavi psihološku dominaciju među svojim konkurentima, među kojima je od ove godine više nego ikad onih koji su ostvarili svoju prvu ili dodatnu retku pobedu protiv našeg asa.

U smislu ostvarenja tog cilja, meč protiv Nišikorija je “biti ili ne biti” za Đokovića, ali ujedno i važan test njegove forme i strategije u veoma delikatnoj fazi njegovog povratka na njemu svojstven nivo sveopšteg teniskog angažmana i prisustva na teniskoj sceni. Kako na konotacije koje ovaj meč sadrži, pripremu za njega i njegov tok gledaju predstavnici medijskog kora iz Japana, dopisnik vodećeg dnevnog lista “zemlje izlazećeg sunca” Asahi Šimbuna, Kosuke Inagaki, nam ljubazno prenosi kroz naredne redove…

- Iako je Đoković igrač protiv koga je Kei ove godine verovatno odigrao najviše mečeva, i to bez pobede, činjenica da je do sada uspeo dva puta da ga porazi je sigurno nešto što će njemu predstavljati adut u pripremi za ovaj meč. Iako bi prevagom u ovom meču ostvario veliki pomak u statističkom smislu, mislim da on u njega ulazi dosta rasterećen. U prilog čemu govori i njegov dosta dobar skor u mečevima protiv najbolje desetorice igrača sveta.

- Takođe, on je osvojio drugo mesto u znatno težoj grupi na ovom Mastersu, odigrao odličan meč protiv Mareja, tako da je faktor samopouzdanja nešto na šta takođe treba računati. Za razliku od početka sezone, Kei je napokon fit. I mislim da će u dobrom psihofizičkom stanju ući u meč protiv Novaka. To svakako ne znači da će se “štedeti” protiv njemu neugodnog Čilića, jer je svaka pobeda u Londonu prilika u kojoj se može dosta zaraditi u svakom smislu - kaže Inagaki, i nastavlja:

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- U Bazelu i Parizu se igralo sa lopticama koje njemu baš i ne leže, i izgleda da je tek u Londonu uspeo da sredi svoje udarce i privikne se na njih. To se može videti, između ostalog, i po povećanom procentu prvog servisa iz meča u meč, što je u pripremi za susret sa Novakom izuzetno važno, jer je servis u takvim mečevima važan faktor stabilnosti i izvor brzih poena. U statističkom smislu, presudan element njegove moguće pobede nad Novakom bio bi koeficijent protivnikovih neiznuđenih grešaka, segment u kome je Novak pokazao veliku “ranjivost” u svim mečevima koje je izgubio u drugom delu ove sezone.

- Pokazatelji iz meča sa Marejem, u kome je Kei osvajao veliku većinu poena koji su sadržali više od 9 razmenjenih udaraca daje za nadu da bi mogao ćešće da natera Đokovića na grešku. Ipak, pitanje je koliko će on moći da nametne takvu vrstu igre protiv Novaka, koji je evidentno u velikom usponu forme iz meča u meč londonskog mastersa. Takođe, neće imati puno vremena da se oporavi posle meča protiv Čilića, suparnika sa kim je odigrao nekoliko veoma iscrpljujućih mečeva u poslednje vreme.

- I to bi moglo da ima dodatno negativno dejstvo na njegov nastup i koncentraciju tokom poena u meču u kome ga sigurno očekuju velika iskušenja, sutra uveče. Ipak, ako Novak iz bilo kog razloga zabeleži veći broj neiznuđenih grešaka, mislim da bi to mogao da bude presudni element u eventualnoj pobedi Nišikorija - smatra japanski komentator.

Inače, japanski mediji imaju veoma lepo mišljenje o njihovom teniskom asu.

Foto: Guliver/ Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/ Julian Finney/Getty Images

>>>Slavni glumac nekada slavio titulu sa Novakom, sada se druži sa Marijem (FOTO)

- Lično, mislim da je Kei Nišikori trenutno najveća sportska zvezda Japana, čak veća i od osvajača zlatne medalje u umetničkom klizanju na poslednjoj zimskoj Olimpijadi u Sočiju, Juzuru Hanjua, fudbalera Nakate, bejzbol igrača Darviša… Iako on živi i trenira u Bradentonu na Floridi, u IMG kampu, ne više od dva-tri puta tokom godine boravi u Japanu, njegova veza sa otadžbinom je jaka.

Iako je program obaveza teniske turneje i onih van terena bukvalno paklen, on i njegova porodica su veoma ljubazni, gostoprimljivi, u skladu sa tradicionalnim japanskim manirima, gde god da bili.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Iako za ostatak sveta Nišikori predstavlja arhetip japanskog sportiste, veoma kontrolisanih manifestacija karaktera, on je, zapravo, primetno emotivan na terenu, ali svakako ne i toliko ekspresivan kao Marej, Đoković, Nadal i drugi. Tenis je, jednostavno, takav sport u kome je veoma teško sakriti emocije, a pitanje je koliko je to i dobro, s obzirom da je važno “naći ventil” i resetovati se pred sledeći poen ili gem. Kei poprilično redovno pravi pauze između setova van terena, što znači da je takav pristup igri i meču kod njega izuzetno važan – ne samo zbog fizičkog oporavka.

A u slučaju da dobije Novaka Đokovića, za koga listom svi predstavnici japanskih medija akreditovanih na londonskom Mastersu ističu da je veliki favorit u polufinalu, Inagaki smatra da uopšte nije nemoguće da simpatični japanski as osvoji i svoju prvu titulu na ovom turniru – verovatno u meču protiv Mareja.

- Kei je odigrao odličan meč protiv Endija pre dva dana ovde, iz koga je sigurno izvukao važne zaključke i prepoznao šta je to što bi trebao da uradi bolje da bi odneo prevagu u njihovom sledećem meču. To svakako ne bi bio sličan meč kao ovaj protiv Đokovića, i pitanje je koliko bi polufinale uticalo na njegovu spremnost da odigra očekivano jedan od najboljih mečeva karijere da bi se domogao titule u O2 Areni. Ipak, to ostvarenje bi značilo da je, u razmaku od nekoliko dana, Kei Nišikori pobedio Vavrinku, Đokovića i Mareja – trojicu najbolje plasiranih igrača ATP Turneje – što bi ovakav kolosalan uspeh učinilo potpuno opravdanim - zaključuje svoje viđenje daljeg boravka velike japanske teniske zvezde na turniru u Londonu Kosuke Inagaki, komentator Asahi Šimbuna, česti gost Beograda i veliki poklonik Novaka Đokovića – o kome sprema specijalnu reportažu za decembar mesec.

Šta reći drugo nego – ““Srbija do Tokija!”- i to – preko Londona!”

(Telegraf.rs / V. Brajović)

Video: "Neću ni tabelu da gledam do februara": Savo Milošević predstavljen u Partizanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ing.Miloš Đonović

    19. novembar 2016 | 11:10

    Ima i Novak adute u rukama i glavi.

  • Realan i pametan.

    19. novembar 2016 | 01:52

    Živi bili pa videli. Odraće ih Nole sve kao jarce!

  • Johan

    19. novembar 2016 | 10:58

    Samo da ne bude posle meča Nišikori-Harikiri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA