≫ 

Portugalci bez Ronalda postali šampioni Evrope u verovatno najgorem finalu u istoriji (VIDEO) (FOTO)

Junak Portugalaca je bio rezervisa Eder, koji je u 109. minutu postigao fantastičan pogodak bombom sa oko 25 metara

  • 91
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: Guliver/Clive Rose/Getty Images Foto: Guliver/Clive Rose/Getty Images

Portugalija je šampion Evrope po prvi put u istoriji! Junak je bio Eder, koji je golom u produžetku u 109. minutu srušio Francuze za 1:0 na Sen Deniju.

Portugalci su najveći uspeh u istoriji ostvarili i bez svog najboljeg fudbalera Kristijana Ronalda, koji je zbog povrede već u 24. minutu završio meč i u suzama napustio teren.

Ipak, njegovi saigrači su hrabro igrali do kraja, imali su i sreće u nadoknadi regularnog dela kada je Žinjak pogodio stativu u 92. minutu, ali su u produžecima nokautirali domaćina.

Posle regularnih 90 minuta nije bilo golova pa se ušlo u produžetke.

>>> KAPITENSKI! Povređeni Ronaldo sa zavijenim kolenom bodrio saigrače pred produžetke (FOTO) (VIDEO)

U prvom produžetku nije bilo golova, ali je u drugom Eder bombom sa 25 metara šokirao Francuze posle sjanog solo prodora. Samo dva minuta ranije centimetri su ih delili od vođstva, jer je Gereiro iz slobodnog udarca pogodio prečku.

>>> Plače Ronaldo od sreće, suze ne zaustavlja! (VIDEO)

Na kraju je ipak taj detalj i odlučio pobednika meča i novog šampiona Evrope u fudbalu.

FRANCUSKA - PORTUGALIJA 0:1

(Eder 109)

Francuska: Loris, Sanja, Košjelni, Umtiti, Evra, Matuidi, Pogba, Sisoko, Paje (Koman 58), Grizman, Žiru (Žinjak 78)

Portugalija: Rui Patrisio, Sedrik, Pepe, Fonte, Gereiro, Vilijam Karvaljo, Adrien Silva (Mutinjo 66), Renato Sančez (Eder 79), Žoao Mario, Nani, Ronaldo (Kvarežma 24)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: Guliver/Michael Regan/Getty Images Foto: Guliver/Michael Regan/Getty Images

Bilo je ovo možda i najružnije finale kada je u pitanju igra. Prvo poluvreme je obeležila povreda Ronalda, i niti jedna šansa, dok su se tek u nastavku igrači obe reprezentacije pokazali naznake dobre igre. Ipak, na najbolju šansu se čekalo sve do same nadoknade i 92. minuta, ali tada sreća nije bila na strani Francuza, jer je Žinjaka malo falilo da postane junak.

Portugalci su igrali pametno, na rezultat, tek su jednom zapretili u prvom poluvremenu, i to u 80. minutu. U produžetku su ipak iskoristili svoju priliku, Eder je sjajnim šutem sa distance rastužio veći deo publike na Sen Deniju, a svojoj naciji doneo neopisivu sreću.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvo poluvreme je obeležila povreda Kristijana Ronalda već u 8. minutu posle duela sa Dmitrijem Pajeom. Kapiten Portugalije je zabrinuto i sa bolnom grimasom na licu izašao van terena, a čim se vratio na teren videlo se da neće moći da završi meč.

U 24. minutu je legao na travu i u suzama je iznet sa stadiona. Bilo je jasno da je za njega finale završeno, a umesto njega u igru je ušao Rikardo Kvarežma.

Kao da je ta povreda prve zvezde Portugalaca odredila i dalji tok prvog poluvremena, u kome nije viđeno preteranih šansi, izuzev pojedinih šuteva sa distance Grizmana, Sisoka, i Nanija na samom početku meča.

Ako u prvom poluvremenu nije bilo ozbiljnijih šansi, i ako je Ronaldova povreda bilo jedino vredno pomena, šta reći za nastavak meča...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: Guliver/Matthias Hangst/Ggetty Images Foto: Guliver/Matthias Hangst/Ggetty Images

Francuzi i Portugalci su uspeli da ispišu negativan rekord kada su u pitanju finala EURA, pošto se po prvi put, pole 15 finala dogodilo da u poslednjoj utakmici prvenstva ne bude gola posle 60 minuta utakmice.

Malo je falilo da ga bude samo pet minuta kansije, kada je Grizman propustio najveću šansu do tada. Posle centaršuta Komana šutirao je glavom, ali je lopta prošla tik iznad stative.

Desetak minuta kasnije zapretio je i Olivije Žiru, ali mu je Rui Patrisio odlično odbranio i sačuvao svojoj ekipi 0:0.

Portugalaci su prvi šut ka golu Lorisa uputili u 80. minutu i odmah je to bio problem za golmana Francuske. Prvo je Nanijev centaršut išao u gol, pa je Loris boksovao loptu, a zatim je odbitak Kvarežma pokušao makazicama da sprovede u gol, međutim, čuvar mreže Francuske je odbranio bez većeg problema.

Foto: Guliver/Matthias Hangst/Getty Images Foto: Guliver/Matthias Hangst/Getty Images

Do same završnice meča se situacija na terenu primirlia, delovalo je da obe ekipe idu na produžetke, a onda je u 92. minutu Žinjak, koji je ušao u igru umesto Žirua, mogao da bude heroj Francuske.

Pogodio je stativu posle sjajnog driblinga, kojim je izbacio Pepea iz igre. Ipak, centimetri su ga delili od pogotka, pa je meč ušao u produžetke.

Kristijano Ronaldo se po završetku meča vratio na klupu svoje reprezentacije nakon ukazane pomoći i bodrio je svoje saigrače tokom pauze, a podelio je i nekoliko saveta.

Ekipe su se u produžecima dodatno posvetile odbrani, a Portugalci su zapretili pred sam kraj prvog produžetka, kada je Eder šutirao glavom posle centaršuta Kvarežme, ali je Loris odbranio.

U drugom produžetku je Eder doneo pobedu Portugalcima kada je u 109. minutu posle fantastičnog šuta sa 25 metara postigao gol vredan titule Evropskog prvenstva u fudbalu!

Foto: fss.rs, AP/Tanjug Foto: fss.rs, AP/Tanjug

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peđa

    10. jul 2016 | 23:01

    Najlošiji Evro u istoriji!!! Pa ovi Portugalci nisu zaslužili ni u drugi krug da uđu. Ma o čemu pričati kad je Albanija ušla na prvenstvo zahvaljujući" dronu"!!!!

  • Tomatinjo

    10. jul 2016 | 23:47

    Fuj ekipe toga Portugala. To je destrukcija i nazadovanje fudbala. Zbog ovakvih ljigavaca šteta vremena utrošenoga na gledanje. Njihovome trenetu treba oduzeti licencu zbog unazađivanja fudbala.

  • Rori

    10. jul 2016 | 22:28

    Ovo se zove fudbal? Bez mašte, ideje, lepote, jedno obično jurcanje po terenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA