UBILI MU BRATA RAFALOM U GLAVU: Novog košarkaša Partizana prati potresna životna priča!

 
  • 11

Odrastao u ozloglašenenom kvartu prepunom nasilja, kriminala, droge, gde vam je svakoga dana glava bila u torbi *Nažalost, njegov brat je tu i tragično nastradao, a Derel Vilijams ga nikada nije zaboravio i košarku igra u njegovu čast

Printskrin: Youtube/  Lion_Athletics Printskrin: Youtube/Lion_Athletics

Derel Vilijams bi trebalo da bude veliko pojačanje Partizana i Aleksandra Džikića koji je preuzeo crno-bele posle raskida saradnje sa Petrom Božićem.

Vilijamsa prati teška životna priča, ne samo kada je u pitanju situacija sa koledža kada je optužen za silovanje, već i zbog teškog života od ranog detinjstva, a sve je kulminiralo kada su mu mučki ubili starijeg brata.

>>> Novo pojačanje: Amerikanac, lažno optužen za silovanje, stiže u Partizan! (VIDEO)

Mnogo pre nego što je optužen za silovanje, najveća briga Derela Vilijamsa bila je kako preživeti rano detinjstvo u jednom od najozloglašenijih krajeva Čikaga – takozvanim Robert Tejlorovim kućama u krvartu Bronzvil.

Napravljene su 1962. godine po projektu arhitekte Roberta Tejlora, po kome je kvart i dobio ime. Kompleks je činilo 28 zgrada napravljenih od betona, svaka visoka po 16 spratova, a siromaštvo i visoka stopa kriminala stvarala su jezivu sliku zbog koga je ovaj kraj bio ozgloglašen i gde vam je glava svakoga dana bila u torbi.

Bio je to takozvani vertikalni geto u kome su 96% populacije činili najsiromašniji Afro-amerikanci. Planiran je bio za 11.000 stanovnika, ali je u njemu živelo 27.000 duša. Mnogi od stanovnika su u vreme kada su se doselili imali članove porodica po zatvorima, a ubrzo se ovaj deo Čikaga pretvorio u leglo nasilja, kriminala i dilera droge i gengova koji su međusobno ratovali na ulici.

 

Foto: Wikipedia/ Kaffeeringe.de Poslednja zgrada ozloglašenog kvarta u kome je Vilijams živeo, a koji više ne postoji, jer je potpuno srušeno 2011 godine; Foto: Wikipedia/ Kaffeeringe.de

Sa svojom porodicom je živeo u teškim uslovima. Njegova majka Alis, on, njegov stariji brat Derik, mlađi Pjer i sestra Alisija, živeli su u dvosobnom stanu. Njegova majka je morala da radi dva posla da bi izdržavala porodicu, pošto je otac novog košarkaša Partizana bio izvan njihovih života, nikada nije oženio njihovu majku, niti se pojavljivao kod kuće.

Brat novog pojačanja crno-belih imao je veoma važnu ulogu u njegovom životu. Nije dozvolio da živi život kao drugi Afro-amerikanci iz njihovog kraja i da se uplete u kriminal ili svet droge, već je insistirao na tome da se bavi sportom i da se školuje.

Tako je Darel počeo da igra košarku za svoju srednju školu, a Derik se odselio iz Čikaga u Milvoki u pokušaju da pobegne od nasilja njihovog kraja i tamo započne normalan život.

Međutim, kada se u septembru 2009. godine vratio u Čikago da poseti baku, ubijen je ispred prodavnice roštilja. Dok je išao ka kiosku napadač je zasuo ulicu mecima rafalnom paljbom iz oružja i pogodio je Derika u glavu dva puta.

Darel je dobio uznemirujući poziv da mu je brat upucan i da se bori za život. Požurio je da se vrati kući i bude uz njega a u jednom intervjuu se prisetio kako mu je teško bilo.

Foto: youtube/printscreen/Iscmedia31 Foto: youtube/printscreen/Iscmedia31

- Držao sam ga za ruku i pričao sam sa njim. Bilo mi je teško da gledam sve te cevi oko njega u bolnici. Pokušavao sam da ostanem smiren, ali bilo mi je jako teško kada sam čuo da ne može samostalno da diše.

Derik je podlegao povredama u bolnici u 22. godini života, kada je Darel bio u bolničkoj sobi pored njega.

- On nije čak ni video kako igram – prisetio se Darel Vilijams teškog trenutka kada mu je brat umro, ali mu je to dalo motiv više u daljem nastojenju da bude uspešan u košarci, što je njegov brat toliko želeo.

Ubistvo je ostalo nerasvetljeno, a porodica smatra da Derik nije bio prava meta napadača.

Na sledećoj i narednoj i utakmici Darel Vilijams je igrao za svog brata. Nikada ga nije zaboravio i često ga spominje na Tviteru, a taj detalj mu stoji i u delu o biografiji na profilu na Instagramu.

Krenuo je odlično i naredne sezone kada je stigao na koledž u Oklahomi, i trener je verovao da je to njegova godina. Onda mu se život iz temelja promenio kada je lažno optužen za seksualno uznemiravanje dve devojke.

Posle nekoliko godina prave psihičke golgote, vucaranja po sudovima, pa čak i vremenom provedenim u zatvoru, Darel Vilijams je oslobođen optužbi i njegov život je iznova doživeo restart.

>>> Počelo dizanje iz nokdauna! Džikić održao prvi trening, u petak promocija (FOTO)

Ovu sezonu je počeo u Belgiji, a nastavlja je u Partizanu pod vođstvom Aleksandra Džikića, gde bi trebalo da pomogne ekipi da najpre pobegne sa začelja tabele ABA lige, a potom i pokuša da dobrim partijama i sebi, ali i svojoj ekipi vrati nadu u bolje sutra.

(D. U.)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @

    7. januar 2016 | 23:25

    Delija sam,ali mi je bas zao ovog momka.

  • CZ

    8. januar 2016 | 00:23

    Srećna ti karijera, napaćeni čoveče, za koga god da ikad budeš igrao!

  • Grobari Pancevo

    8. januar 2016 | 00:34

    Jako tuzna prica. :(( ali Grobari i svi u Partizanu ce ti barem malo ulepsati nastavak zivota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA