PARALIZUJ ME, VOLIM UKUS TVOGA ĐONA: Šta nam poručuju tekstovi srpskih pesama? (VIDEO)

 
  • 41

Trend koji poslednjih 10 godina definitivno vlada muzičkom scenom Srbije uključuje desetak ključnih reči, među kojima "seks", "grudi", "zadnjica", "gaćice", "ribe", "kola"...

Estradno nebo u našoj zemlji se kroz decenije menjalo. Svaka dekada je imala ono po čemu je prepoznatljiva. Trend koji poslednjih 10 godina definitivno vlada muzičkom scenom Srbije uključuje desetak ključnih reči, među kojima "seks", "grudi", "zadnjica", "gaćice", "ribe", "kola"...

Pevači se trude da privuku publiku što vulgarnijim tekstovima, a s druge strane slušaoci znaju napamet svaku reč koju pišu poznati tekstopisci.

21. vek donosi mnogo promena. Između ostalog, tu je Vrzino kolo u kojem su učesnici usko povezani i jednako "krivi" - tekstopisci, izvođači, mediji, publika.

"S kim si sinoć bio, da li ona zna? Ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja... Devojka za jedno veče, mislim briga me, al' kod tebe su još uvek moje gaćice" - Goga Sekulić.

Šta predstavljaju današnji tekstovi i kako utiču na buduće naraštaje?

Predstavljamo vam neke od legendarnih pesama sa veoma "zanimljivim" rečima:

"Brushalter, noćas steže kao malter, upija mi grudi, odmah ću ga sada skinuti. Brushalter, ne ide mi uz karakter, sakriva mi grudi, lepe, čvrste, ne znam šta će mi" - Olja Karleuša.

"Bičuj, bičuj me, bičuj Stojane, uzmi ovaj kaiš, modrica nek' ostane. Ulazim u nju, a ona tako vrela, tako je kad' daje devojka sa sela" - MC Stojan:

A posle popularne pesme "Kuku lele", javnost je buknula da se direktno poziva na vređanje ženskog roda i gle čuda, opet Stojan:

"Kuku lele, kuku lele, ima glavu kao tele, kuku lele, lele kuku, ima papke 'mesto ruku".

Mogli bismo da nabrojimo gotovo sve pesme MC Stojana, ali za uvo nam je zapala numera Marine Visković "Paralizuj me".

"Paralizuj me, reci da ne voliš me, da srcem ne idem ja, više nikada":

Legendarni je stih "Moje suze padaju na gore":

Zanimalo nas je mišljenje psihologa o ovom fenomenu, te smo potražili komentar kod stručnjaka.

- Znate kako, te pesme kao da su rođene za sajam automobila. Znate da je bitno da na sajmovima budu oskudno odevene devojke koje vole kola. Pre svega, ako pričamo o muškim pesmama, one nam govore o statusnim simbolima. Automobili su muškarcu zamena za penis, ili produžetak penisa. Što manji muškarac, to veća kola. Ukoliko muškarac peva, mora da se pokaže i dokaže da je veliki frajer - na početku razgovora priča Aleksandra Janković.

- Ukoliko govorimo o ženskim pesmama, imate ogroman broj estradnih umetnica koje su starlete. Njihovo telo treba da postane što oblikovanije kako bi kroz pesmu mogle da ga pokažu. Ukoliko pevaju o donjem vešu, time ustvari indirektno poručuju da on nije za nošenje, već za mahanje ispred nosa. Recimo ta Mimi Oro. Ko je Mimi Oro? Starleta koja želi da bude pevačica. Normalno da će snimiti pesmu o jedinoj stvari koju ume da pokaže - dodaje psiholog...

- Prvo, u pesmama je večito tema rivalstvo sa drugom ženom. Poruka je da je normalno da muškarci prevare svoju ženu ili devojku i da se ona potom bori sa ljubavnicom i dokazuje joj da je bolja - kaže za Telegraf Jankovićeva.

Zanimalo nas je zašto onda kvalitetni pevači podležu snimanju komercijalnih pesama.

- Veliki broj kvalitetnih pevača nema izbora, te mora da podlegne snimanju nekvalitetnih pesama kako bi numere bile slušane i spotovi gledani. Takvim postupcima degradiraju sami sebe. Vodeći se mišlju da gnjecava i romantična pesma neće biti slušana, oni se opredeljuju za što skandalnije numere. Jer, što je tekst skandalozniji, to će pesma biti slušanija. Ali, bitno je reći sledeće: To što je pesma slušana, ništa ne govori o njenom kvalitetu, jer većina tih koji su kliknuli na nju, to su uradili samo da bi zbijali šale.

Uredu, ali ko je onda kriv i kako popraviti stanje na muzičkoj sceni Srbije i u svetu uopšte?

- To je začaran krug, gde svi okrivljuju druge. Da se razumemo, ljudi i te kako traže smislenije pesme. Ja sam bila na koncertu "Boegradskog sindikata" gde sam bila oduševljena i potpuno šokirana kako publika zna svaku reč. Takođe, numere Zdravka Čolića znaju i deca koja tada nisu bila ni u planu. Cecine pesme postaju sve bolje. Toma Zdravković je takođe imao legendarne numere. Dakle, publika zaista želi da čuje nešto kvalitetno, ali nema alternativu. Treba svi zajedno da radimo na tome, tekstopisci, mediji, pevači, psiholozi i sama publika, kako bi se to kolo ispravilo. Mora da se napravi druga koncepcija, kako nekvalitetne pesme ne bi trajno obeležile izvođače. Putina su svi napljuvali kada je rekao da treba ukinuti psovke, ja nisam baš tako rigorozna, ali bih svakako radila na tome da se psovke umanje - iskrena je Aleksandra.

- Takođe, na šta se naša komunikacija svela? Na pet reči "brate", "znači", "blejim", "taj fazon", "vrh". Moramo da oblikujemo govor. Svi moramo da se menjamo - za kraj je rekla Jankovićeva.

"Siso lažljiva" - Seksi Sandra:

"Krimi rad, kad na mene neko krene, krimi rad, ti bi ubio zbog mene, krimi rad, sve zbog savršene žene" - Jelena Karleuša.

Kako bismo čuli i drugu stranu priče, kontaktirali smo i predstavnicu mlađe generacije Milicu Pavlović i pitali šta misli o ovom trendu:

- Ja ne vidim ništa loše u takvim tekstovima, jer su upravo oni izraz današnjice. Do sada nisam imala iskustva sa naslovima i stihovima koje neki nazivaju problematičnim, ali ponavljam, svako ima svoj izraz kojem ostaje dosledan. "Tango", "Pakleni plan","Seksi sinjorita", "Dominacija", "Milimetar", "Dve po dve", "Alterego" to su nazivi mojih pesama koji su, složićete se, vrlo jednostavni i nemaju nikakvu provokativnu poruku - kaže za Telegraf seksi pevačica.

- Ipak, to ne znači da neću imati drugačije "izlete" u budućnosti. Verujem timu koji radi za mene, tako da ne sumnjam u to da će u budućnosti biti nekih provokativnih naslova - dodaje Pavlovićeva.

Šta je Severina numerom "Gas, gas" sa sve stihom "Hej što volim miris kamiona" želela da poruči publici?

Numera koja ima preko 8 miliona pregleda, nosi naziv "Neko će mi noćas napraviti sina" i peva je Sandra Afrika:

Najpoznatiji tekstopisac kod nas Marina Tucaković, nedavno je rekla da bi promenila emociju u tekstovima.

- Potpuni haos vlada. Ja bih najpre promenila tu emociju u tekstovima. Sve je subota, sve je alkohol, drži me, pruži me. Ja sam naravno i za tu varijantu, ali gde su pesme poput "Gde ću sad moja ružo", "Podseti me šta to beše ljubav"? Te pesme se strašno slušaju, ali kad bi se opet takve napravile pitanje je kako bi prošle - ispričala je Tucakovićeva u emisiji "Dvogled".

- Nemamo alternativu. Nekad su bili narodnjaci, ali je tu bila Zana, Bora Čorba, Bajaga. Ovo sad je sve Seka, Meka, Peka. Nemam ništa protiv, ali gde je slatka pop muzika, gde je rokrenrol? . upitala je uznemireno Marina.

Poznati tekstopisac je dodala da osluškuje šta mladi žele da slušaju u današnjim pesmama, ali da se isto ako vodi i nekim svojim instinktom.

Šta vi mislite, šta nam moderne pesme poručuju i kuda težimo pevajući takve tekstove?

(Anastasija Čanović)

Video: U hotelu ih sačekalo iznenađenje: Jelena Karleuša pokazala šta je Duško Tošić uradio za ćerke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    6. novembar 2014 | 21:04

    A "Alkohol"? Pominje se u svakoj

  • mars

    6. novembar 2014 | 21:50

    Ukratko,ovo je jedan ozbiljan problem naseg drustva,koji nam u veoma kratkoj buducnosti oblikuje nasu decu i nabija im ozbiljne komplekse.!

  • JoGoGo

    6. novembar 2014 | 21:22

    Шабанерија невиђена еј,волим укус твога ђона хахаха!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA