OVAKO SE PIŠE ISTORIJA: SpaceX je uspeo NEMOGUĆE, vratili su raketu iz SVEMIRA nazad na ZEMLJU (FOTO) (VIDEO)

 
  • 2

- Raketa je sletela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga - kazao je Ilon Mask novinarima u svemirskom centru "Kenedi" nedugo nakon spuštanja rakete

Raketa "Falcon 9" privatne svemirske kompanije "SpaceX" uspešno je juče lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi sa NASA teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi HINA.

RAKETA SPACE X se spustila na platformu na okeanu!

Potisni deo rakete nekoliko minuta kasnije spušten je na okeansku platformu kako bi mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u istoriji svemirskih letova.

Oko dve i po minute nakon lansiranja, pošto je potrošio gorivo, glavni deo dvostepene 70 metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku oko 300 kilometara severoistočno od Kejp Kanaverala.

Na snimcima NASA vidi se kako se veliki potisni deo rakete lagano spušta na platformu, osam minuta nakon lansiranja.

- Raketa je sletela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga - kazao je Ilon Mask novinarima u svemirskom centru "Kenedi" nedugo nakon spuštanja rakete.

Foto: Tanjug/AP/John Raoux Foto: Tanjug/AP/John Raoux

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je na Twitter novi Maskov uspeh.

- Čestitam "SpaceX-u" na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA Amerika i dalje predvodi svemirska istraživanja - napisao je Obama.

Uspešno automatsko sletanje glavnog dela rakete na platformu u Atlantskom okeanu predstavlja još jedan korak u nastojanjima milijardera Ilona Maska i njegove kompanije "SpaceX" da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

Foto: Tanjug/AP/John Raoux Foto: Tanjug/AP/John Raoux

"Falcon 9" je u orbitu poslao teretni svemirski brod "Dragon" koji bi u nedelju trebalo da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu, 100 milijardi dolara vrednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara.

Reč je o prvom snabdevanju međunarodne stanice raketom "SpaceX-a" za NASA-u nakon incidenta u junu prošle godine, kada je "Falcon 9" sa "Dragonom" i teretom eksplodirao nedugo nakon poletanja.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    11. april 2016 | 11:11

    Хахахаха....а, овамо моле Русе да им продају 18 ракетних мотора... Е, господе боже...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA