Robote ćemo uskoro opušteno moći da pravimo kod kuće! (VIDEO)

 
  • 1

Poljski naučnici Dominik Novak i Radoslav Jarema napravili su robotski uređaj RoboCORE koji bi trebalo da omogućiti svima, od malih kompanija do običnih entuzijasta, da izrade sopstvenog robota

Mnogi od nas često bi nakon gledanja nekog SF-a razmišljali kako bi bilo genijalno imati sopstvenog robota. Ali, pravljenje ličnog robota za veliku većinu je nemoguća misija kojoj na putu stoje ogromna sredstva i nedostatak znanja i iskustva za sklapanje robota. Međutim, znanje koje je bilo rezervisano za univerzitete i laboratorije uskoro bi trebalo biti dostupno običnim ljudima.

Poljski naučnici Dominik Novak i Radoslav Jarema napravili su robotski uređaj RoboCORE koji bi trebalo da omogućiti svima, od malih kompanija do običnih entuzijasta, da izrade sopstvenog robota.Uz to pružaju i softver u cloudu kojim bi se upravljalo robotom.

Oni su za "Rojters" objasnili kako korisnik može napraviti svoju mehaničku platformu na koju kroz razne konektore spaja RoboCORE s motorima i senzorima. Potom u softveru mogu programirati i upravljati svojim robotom, a sve je prilično jednostavno. U kampanji na Kickstarteru pojasnili su kako se za samo desetak minuta uz RoboCORE i kameru može napraviti robot za teleprisutnost.

Naravno, cilj im je uspešno prodavati svoj sistem, ali i proširiti robotiku širom sveta i podstaknuti trend kakav je pokrenuo informatičku industriju 1970-ih.

- Izumitelji koji će koristiti ovaj sistem mogu konstruisati robote za igru ili hobi, ali i robote koji rešavaju neke probleme. Imamo na umu da su mnoge kompanije krenule iz garaža i nadamo se da će ljudi u garažama graditi robote sa našim rešenjima, što bi u nekoj meri moglo poboljšati naše živote - rekao je Dominik Novak.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.K.

    29. april 2015 | 20:50

    meni par komada treba da rade sve umesto mene i da mogu da se derem na njih a da se ne ljute.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA